Mjeh

Eerste Trail van dit jaar is een feit! De Safari Trail (22 km)

In de dagen voor de trail was ik niet top. Hartslagmeting elke ochtend vertelde me dat ik maar “moderate” mocht trainen, terwijl ik niets had gedaan. Je kent het wel, je maar 90% voelen en je weet niet waarom. Ja, ik had wel zin om te lopen die zaterdag, maar ik stond niet te springen van enthousiasme. Een soort mjeh gevoel. Op de weg erheen precies hetzelfde, vlak voor de start nog steeds. Eerste tien kilometer, mjeh. Ging te snel, hoge hartslag, voelde me moe, dat soort dingen.

Dan kan je twee dingen doen.

  1. Eraan toegeven en de race langzaam afmaken. Dit is rationeel het verstandigst. Als je je niet lekker voelt en je lijf middels je hartslagvariatie aangeeft dat het verstandig is rustig aan te doen, dan moet je daarnaar luisteren. Herstellen, niet pijnigen zeg maar.
  2. Er niet aan toegeven en keihard in het rood. Niet verstandig wel lekker. Bijkomende mogelijkheid is dat je door een barrière breekt. Dat je je lichaam een schok geeft waar het beter uitkomt. Dat is me wel eens eerder gelukt. Het is me ook eens overkomen dat je daarna een week niet kunt lopen, danwel ziek wordt…

Dus wat te doen na 10 kilometer… Ik wil wel blijven trainen en niet een week missen. Aan de andere kant moet het los, moet ik niet blijven hangen in mjeh. Je raadt het al, het werd optie 2 :).

Resultaat
Tijdens de race voelde ik me steeds beter worden. Had het gevoel dat ik kon versnellen en heb zelfs de laatste 500 meter gesprint. Lekker! Kop leeg. Mjeh gevoel weg. Benen moe, maar niet echt pijn. Heerlijk!

 Maar ja, hoe herstel je dan.? De volgende ochtend gaf de hartslagmeting aan dat ik gewoon mocht trainen. Niks “moderate”. Wel zware benen, maar niets aan de hand verder. Mjeh gevoel nog steeds weg. Maandag precies hetzelfde, dus ben maar weer gaan trainen die avond. Ging als een trein!

Ja, ik moet naar mijn verstand luisteren, maar soms…
Op naar de volgende: Bergrun Vijlen op 25 februari, solo 30 km.

Feiten na een maand trainen

  • 85 kilo
  • Vo2max 48
  • En ik loop sneller en sneller…

Loop je toch voor… als je eet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *