Te hoog…

Ik heb nu twee coachings-sessies achter de rug bij Michiel en zelf een aantal keer gelopen. Nieuwe houding/landing, check. Nieuwe loopfrequentie, check.

“Gaat het al vanzelf?” Zeker niet.
“Had je dat gedacht dan?” Ehmmm, gehoopt wel een beetje. Duidelijk verschil tussen weten dat veranderingen niet vanzelf gaan en tegen beter weten in hopen. Gevalletje “Bij de loodgieter thuis lekt de kraan”.

Bij elke stap moet ik nadenken. Mijn houding en landing zijn in één keer verbeterd (pfeww). Het halen van de juiste cadence (aantal stappen per minuur) kostte opperste concentratie. Vooral de eerste paar keer ging dat voor geen meter. Mijn gemiddelde cadence op lange lopen was ~157. Nu “moet” ik naar 180. Dat is snel! Pak maar eens een metronoom, zet hem op 180 en probeer rennend op de plaats de metronoom bij te houden.

Na een aantal keer lopen heb ik een redelijke cadence (~176) en lukt het me ook om dat zonder al te veel na te denken, vast te houden. Ik zak soms naar de 172 maar dat is dan makkelijk te corrigeren.

“Spierpijn?” Zeker!
“Hoort dat erbij?” Ja!
“Gaat goed toch?” Nou, niet zo.

Mijn hartslag en mijn loopfrequentie zijn ongeveer hetzelfde. Veel te hoge hartslag dus voor een rustig loopje. Ik ben gewend een gemiddelde hartslag te hebben van rond de 150 over langere afstanden. Dat is hoog, maar ik heb er geen last van. Nu is mijn hartslag gemiddeld tegen de 180 en voel ik hem zelfs in mijn borstkas kloppen tijdens het lopen.

“Ga je niet te snel?” Nee, zelfs met 10 km/h (ik loop de marathon sneller) blijft mijn hartslag hoog.
“Heb je het altijd?” Ja. Nou één keer niet en was mijn hartslag zelfs lager dan normaal.
“Wat was er anders aan die ene keer?” Ik vermoed mijn ademhalingsfrequentie. Ik ademde erg rustig en ik liep als een zonnetje.

Resulteert een hogere hartslag in een hogere ademhalingsfrequentie of andersom? Voelt als iets met een kip en een ei. In ieder geval denk ik dat ik met een betere ademhaling tijdens het lopen mijn hartslag omlaag kan krijgen. Ter inspiratie heb ik het boek Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong gelezen.

Weten wat er veranderd moet worden en waarom, is één ding. Nu nog hoe. Ik weet in ieder geval wat het onderwerp van mijn volgende sessie met Michiel wordt..

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *